Новиот билтен за студијата CovPall ги потенцира прелиминарните наоди од истражувањето













Претходно оваа година, многу членови и поддржувачи на ЕАПЦ љубезно придонесоа за анкетата спроведена од Институтот Cicely Saunders за нивната истражувачка студија,
„Брза проценка на пандемискиот COVID-19 одговор во палијативaта: национална испорака, работна сила и управување со симптоми (CovPall) '.

Прелиминарните наоди од резултатите од истражувањето се сега достапни во првиот од серијалот на билтени од тимот за студии CovPall.
Прочитајте повеќе за студијата CovPall и преземете го билтенот овде:
https://www.kcl.ac.uk/cicelysaunders/research/evaluating/covpall-study

Официјално, членови на IAHPC !













 

Последен повик!













 линк тука

РС Македонија се најде на третото издание на европскиот Атлас за Палијативна Грижа















Можете да го погледнете атласот тука

Стареењето - модерна пандемија

Д-р. сци. д-р. Лидија Ветеровска Миљковиќ, специјалист по интерна медицина




















Можете да прочитате повеќе тука

Светски ден на палијативна грижа

Етички,хуман и професионален пристап на пациенти кои страдаат од тешки болести, во терминален стадиум. ЈЗУ Специјализираната болница за геријатриска и палијативна медицина “13 Ноември” е единствена установа кај нас која обезбедува геријатриска и палијативна заштита. Палијативната заштита се спроведува во два хосписи, “СЈУ РАЈДЕР” во Скопје и Битола.

Повеќе

‘Европски весник за палијативна нега’ – БЕСПЛАТЕН пристап до комплетната архива за сите!

Издавачите на нашето поранешно официјално списание, "Европскиот весник за палијативна нега", овозможуваат бесплатен пристап до околу 2.000 списанија. Џули Линг, главен извршен ... овозможуваат бесплатен пристап до околу 2.000 списанија. Џули Линг, главен извршен ...

Повеќе

EAPC 2019 – Апстракти и eПостери



Дали ги погледнавте сите постери што посакувавте да ги погледнете од конгресот на EAPC во Берлин? Во следните неколку недели ќе имаме врска отворена за сите да можат да ги видат доставените електронски постери. Ќе имате можност да ги лајкнете, прегледувате и преземате постери од интерес. Кликнете на линкот подолу за да дознаете повеќе.

Погледнете ги еПостерите од Конгресот на EAPC 2019

Целата листа на апстракти објавени во Палијативна Медицина исто така може да се види тука

Leadership in Palliative and End-of-Life Care Workshop – резултати од Берлин

Првата отворена сесија за лидерство во палијативната грижа се одржа неодамна во Берлин на 16-тиот Светски конгрес на Европската асоцијација за палијативна нега (EAPC). Организирана од Европската академија за палијативна нега (EUPCA), таа презентира одлични говорници и им посака добредојде на 120 учесници.Објаснува Координаторот на EUPCA, д-р Герит Фрајх (Германија).

Повеќе

 Корисни Линкови



        Членство



                Стани член на MAPC
                Регистрација тука,

          Донации


Донација на средства во денари :
"Здружение на палијативна нега на Република Македонија"
"жиро сметка: 300000000211884"
"даночен број: 4030993138810"
"NLB Банка"